Stervensbegeleiding

Iedereen krijgt in zijn omgeving ooit te maken met de dood en zelf ontkom je er ook niet aan. We weten alleen niet wanneer en waar jouw levenspad eindigt. Vaak voorvoelen mensen dat het einde nadert, maar vaak is er ook angst voor de dood. De toekomst is zo onzeker en onbekend, je wordt overspoeld door hevige emoties en gevoelens.

Wanneer het einde nadert, gaan we terugkijken op ons leven. Iemand die gaat sterven voelt vaak de behoefte om de losse eindjes in zijn leven nog goed af te handelen. Het is belangrijk om die wens van een stervende te respecteren, omdat hij of zij daarmee rust kan vinden. De rust die nodig is om de ziel over te laten gaan naar waar hij vandaan is gekomen.

In mijn stervensbegeleiding heb ik oog voor de stervende, maar zeker ook voor de naasten, de mantelzorger(s) en familieleden. Er kunnen zoveel gevoelens en emoties loskomen. Voor een stervende is het ooit moeilijk om over bepaalde onderwerpen nog te praten met de mensen die het dichtst bij hem staan en zo vertrouwd zijn. Het kan handig zijn om een gesprek te voeren met een buitenstaander, die geen last heeft van bestaande overtuigingen of gewoontes en een luisterend oor biedt. Hetzelfde kan natuurlijk ook gelden voor de mensen rondom de zieke.
Misschien is zelfs “doodgaan” of “sterven” wel een taboe, wordt er helemaal niet over gepraat, terwijl er juist (veel) vragen over kunnen bestaan.

In bovenstaande situaties kan mijn hulp worden ingeroepen, voor ondersteuning, een luisterend oor, een gesprek, een terugblik op het leven en antwoorden op vragen. Je kunt rekenen op een vriendelijke, begrip- en respectvolle begeleiding.

Je kunt me bereiken via e-mail: elly@jouwpadcoaching.nl
of telefonisch: 040 204 3027
of mobiel: 06 4177 5147